ID 100177567 zelenina zdrave jedloNevhodná, nepravidelná a kyselinotvorná strava, nedostatočná výživa, stres, nedostatok pohybu, spánku, znečistené životné prostredie, to sú len niektoré kamene vybudovania si prekysleného organizmu a následne aj príčiny viacerých civilizačných ochorení.

 

Ako sa dá definovať prekyslenie organizmu?

 Prekyslenie organizmu je zvrat prirodzenej zásaditej reakcie vnútorného prostredia organizmu na kyslú, v dôsledku kyselinotvornej stravy civilizovaného človeka.

Kyseliny nie sú vždy len škodlivé, telo ich potrebuje na spaľovacie procesy a na získavanie energie. Škodlivými sa stávajú až vtedy, ak ich je nadbytok a v dôsledku s ním súvisiacej disharmónie v hospodárení s kyselinami a zásadami. 

Prebytočné kyseliny pôsobia na organizmus poškodzujúco, treba ich neutralizovať zásadami, ináč ostávajú v tele, čo vedie k rozličným a mnohokrát aj vážnym ochoreniam.


ID 10025694 unavaOrganizmus sa sám snaží neutralizovať prebytok kyselín, ale ak v bežnom stravovaní chýbajú alkalizujúce potraviny a tiež tekutiny, musí si tieto látky (minerály) čerpať z vlastných zásob uložených v tele. Jedná sa hlavne o vápnik a draslík. Telo siaha po dostupných možnostiach (z kostí, vlasov, zubov, ciev, chrupaviek...), čím ochudobňuje tieto tkanivá a dochádza tak k demineralizácii organizmu. Potom sa netreba čudovať, že vlasy vypadávajú, nechty sú lámavé, steny ciev a kosti krehké, pokožka stráca pružnosť, prejavuje sa celková únava. To je len prvý príznak toho, že v tele je niečo v neporiadku. Ak nespamätáme včas a organizmu nepomôžeme, nastúpia tzv. civilizačné ochorenia

 

Produktom neutralizácie kyselín sú soli, ktoré sú nečistotami (toxínmi) v organizme. Ak hovoríme o zbavovaní tela škodlivín, ide o vylučovanie týchto nežiaducich solí obličkami a kožou.

Kyslý odpad sa ukladá najmä v tuku, nervovom systéme a samozrejme aj v niektorých orgánoch. To spôsobuje ochorenie ako dna, žlčové a obličkové kamene, svalový a kĺbový reumatizmus, cukrovku, vysoký krvný tlak, poruchy nervového systému, bolesti hlavy, zápchu, obezitu, artrózu, osteoporózu, rôzne alergie, únavu, kardiovaskulárne problémy, oslabenie imunitného systému, depresívne stavy a mnoho iných.

Biologicky hodnotná strava podporuje tvorbu zásaditých látok, ktoré sú potrebné pri správnej látkovej premene. Veľkej skupine ľudí v strave chýba najmä čerstvé ovocie, zelenina, bylinkové čaje, ale aj taká obyčajná pramenitá čistá voda. Mnohí tieto komodity berú ako zbytočnosť na ich jedálničku, no opak je pravdou, pre telo a jeho správne fungovanie sú veľmi potrebné. Ak naozaj z rôznych príčin nechcete, alebo nemôžete jesť ovocie a zeleninu, tak si do svoj denný príjem živín obohaťte vhodným potravinovým doplnkom, ktorý po výživovej stránke doplní potrebné látky. Existujú rôzne prípravky vhodné na dopĺňanie zásad, a jedným z nich je aj ALKALIO, ktorý obsahuje veľké množstvo zásaditých látok.

Bežná strava, ktorú mnohí preferujú v dnešnej uponáhľanej a stresovej dobe, pôsobí kyselinotvorne. Bežne konzumovanými potravinami sú napríklad údeniny, polotovary, konzervované jedlá, mäso, mliečne výrobky, bielu múku, nápoje s oxidom uhličitým, cukor a sladkosti, kávu, vyprážané a mastné jedlá, pokrmy plné sacharidov, hamburgery, bagety, hranolky, energetické a alkoholické nápoje a mnoho iných spôsobov rýchleho občerstvenia na „zahnanie" hladu a smädu. 

 grilovanie masa

Po konzumácii takejto stravy človek často trpí pálením záhy, pocitom únavy ale aj depresiou.

 

Prekyslený organizmus potrebuje odkyslenie, treba ho alkalizovať a spraviť poriadok na strane kyselín a zásad, teda nastoliť acidobázickú rovnováhu.

Acidobázická rovnováha je dynamická rovnováha kyselín a zásad vo vnútri organizmu, to znamená stály pomer medzi ich tvorbou a odbúravaním (vylučovaním). Ak nastane nerovnováha acidobázickej rovnováhy v prospech kyselín, tak to vedie k acidóze tj. zníženie pH, nerovnováha v prospech zásaditých látok pre zmenu k alkalóze tj. zvýšenie pH.

Minerály, ktoré sú potrebné na neutralizáciu týchto kyselín a toxínov si organizmus zadovažuje (ak nemá dostatočný príjem z vonkajších zdrojov), odbúravaním minerálnych látok z vlastných dôležitých „zásobární". Kyseliny, ktoré nie sú neutralizované sa usádzajú na tieto uvoľnené miesta a vznikajú nové „zásobárne", ale s toxickým odpadom v tele.

Pri odkysľovaní (alkalizácii) dochádza k rozbíjaniu usadených kyselín a toxínov. Ak je telu dodávaný dostatok minerálov, ktoré sú potrebné k tomuto procesu, minerály sa zlúčia s kyselinami, zneutralizujú sa a vylúčia sa z tela von. Organizmus sa čistí od nánosov a zbavuje sa toxických nepotrebných látok (detoxikuje sa).

Vhodnými potravinami je kapusta, hlávkový šalát, poľný šalát, rukola, brokolica, teda zelené potraviny. Vo všeobecnosti je potrebné konzumovať viac zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, klíčkov..., piť čistú vodu (s citrónom), alebo vhodné bylinkové čaje.

 

V tele sa tvorí viacero kyselín a to najmä kyselina 

 

gulas s_kofolou

  • mliečna - zo svalovej námahy
  • sírová - z bravčového mäsa
  • močová - z mäsa a odumierajúcich buniek
  • octová - zo sladkostí a bielej múky
  • acetylsalicylová - z mnohých užívaných liekov proti bolesti
  • chlorovodíková - stres, pocity viny, hluk, hnev a strach
  • uhličitá - zo sýtených nápojov
  • fosforečná - z rôznych sýtených nápojov
  • dusičná - z niektorých druhov syrov a rôznych údenín

 

Dospeli sme vlastne k tomu, že potraviny, ktoré sa bežne a často konzumujú v tomto unaháňanom svete, stresový spôsob života, nie je najideálnejší pre organizmus, neobsahuje dostatok minerálnych látok, ktorými by sa mohli kyseliny neutralizovať prirodzeným spôsobom. Potrebnú rovnováhu a vyrovnanie deficitu minerálov a iných telu potrebných látok nám pomôžu docieliť a urýchliť potravinové doplnky, vyrobené na prírodnej báze bez akejkoľvek chémie.

Medzi veľmi cenenými potravinovými doplnkami na trhu dominuje napríklad chlorella, zelený a mladý jačmeň, aloe vera...

Medzi vhodné potravinové doplnky sa trh prediera aj čisto slovenský 100% prírodný výrobok ALKALIO, ktorý je primárne určený na odkyslenie organizmu ako multi-zložkový doplnok, ktorý s problémom nedostatku a dopĺňania látok pomôže.

 

 cerstva zelenina

Odkyslením organizmu sa môžete zbaviť dlhoročných problémov a ochorení, ktoré vám znepríjemňujú a znehodnocujú život.

 V záujme svojho zdravia každý by si mal nájsť cestu k strave s nadbytkom minerálnych a iných životu potrebných látok, aby telo nebolo nútené „vykrádať sa" a poškodzovať samo seba.

Treba si nájsť cestu a potraviny k celoživotnému zdraviu, k peknému telu bez toxického zaťaženia, k stálemu pocitu pohody, vitality a radosti zo života.

 

Viete že:

  • hodnota pH moču presne ukazuje kyslosť v tkanivových tekutinách

 

Oliver

 

Zdroj úvodnej fotografie: 
Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of marcolm at FreeDigitalPhotos.net