Potraviny a výživa

Vianočné sviatky už opäť klopú na dvere a okrem rodinných chvíľ a pokoja prinášajú so sebou aj pokušenie skonzumovať množstvo dobrôt, ktoré sa objavia na stole. Pre mnohých z nás sú Vianoce obdobím boja samého so sebou a obdobím prejedania sa.

Ťažko povedať či už pradávni ľudia vedeli o zdravotných účinkoch želatíny na organizmus. Faktom ostáva, že pri príprave jedál zužitkovali zo zvieraťa všetko, čo sa dalo kosti, chrupavky a kože.

Každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku či dostupnosti potravín vo svete. Deň 16. október ako Svetový deň potravy alebo Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete, vrátane Slovenska.

Pri návšteve supermarketu sa stále sa stretávame s javom, že rodinka si vezie plný vozík rôznych sladených balených vôd. Samozrejme, netreba zabúdať na pitný režim, ale je dobré zaháňať smäd práve takýmito umelo sladenými limonádami?

Vysoké letné teploty dokážu ľudský organizmus zničiť viac, ako fyzická námaha. Pocit smädu je varovným signálom pri značnom nedostatku vody v organizme. Človek by si mal dopĺňať tekutiny priebežne a ešte predtým, ako sa dostaví pocit smädu.

Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú víťazné druhy ovocia a zeleniny v „súťaži“ o najvyšší obsah vody.