Bezmäsité jedlá

hliva na spajdli

Hliva ustricová – zdravá, chutná, jedinečná a nezameniteľná. Pokrájanú a očistenú hlivu krátko sparte vrelou vodou.

cestoviny-s-cervenou-repou-a-syrom

Umytú a kartáčikom očistenú červenú ošúpte

a nakrájajte na malé kocky prípadne na tenké rezančeky (ja strúham na hrubom strúhadle).
Na oleji osmažte nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.

thumb hlivovy gulas

Na oleji speňte cibuľu, pridajte pokrájanú hlivu. Osoľte, zasypte rascou, paprikou a poduste. Keď sa voda z hlivy odparí, pridajte múku, opražte a potom zalejte studenou vodou. Takto prichystanú hlivu neustále miešate, až dovtedy pokiaľ šťava bude úplne hladká.

zapekaný karfiol

Karfiol vopred nepredvárajte, pripravuje sa v surovom stave.

Vajcia rozšľahajte s troškou vody, pridajte múku. Múky iba toľko, aby vzniklo hladké cesto, nemá byť ani riedke ani husté.

karfiol v_syrovej_omacke

V osolenej vode uvaríte karfiol do polomäkka. Pokiaľ sa karfiol varí, spravte si zápražku z masla a múky. Pridajte do nej nastrúhaný syr. Zalejte mliekom a zmes neustále miešajte, aby sa syr rozpustil, nepripálil sa a vznikla vám hladká hustá omáčka.

cuketa02

Cukety nakrájame na tenké kolieska, cibuľu a cesnak nadrobno, papriku na rezančeky. Na rozpálenom oleji zapeníme cibuľu s cesnakom, pridáme pripravené cukety s paprikou. Osolíme, okoreníme, pridáme tymián a za stáleho miešania opekáme domäkka.

 

hliva ustricova

Hlivu dôkladne očistiť, nakrájať na rezance a dobre prepláchnuť vodou. Cibuľu nakrájať nadrobno a speniť na oleji do sklovitá. K cibuli pridajte pripravenú hlivu, chvíľu opražte (pustí vodu), potom posypte mletou červenou paprikou, podlejte vodou a nechajte dusiť do mäkka.

zihlavovy spenat

Na prípravu tejto zdravej delikatesy potrebujete, celé listy žihľavy, ktoré v prvom rade trochu povaríte v slanej vode. Vodu ocedíte, lístky a výhonky vytlačíte a na jemno nakrájate.

thumb cuketa pecena

Ošúpanú cuketu umyjeme a aj s dužinou pokrájame na tenké plátky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cuketu, na rezance nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak a krátko podusíme.



plnena cuketa03

Jednoduché a chutné jedlo. Ak máte prebytok cukiet je to ďalšia varianta ako ju skvelo zúžitkovať.

cuketove placky

Cukinu očistíme, vyberieme jadrá a na hrubo nastrúhame. V miske rozmiešame vajcia, osolíme, pokoreníme, pridáme nastrúhanú cukinu, nastrúhaný syr, na drobno pokrájanú bazalku a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dobre premiešame.

Odporúčame