Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Ak sa dobre poobzeráme, tak zbadáme rastúcu mladú žihľavu dvojdomú, ktorej liečivé účinky nemôže nikto popierať. Táto často podceňovaná rastlinka patrí k tým, ktoré vedia "spraviť poriadok" v tele.
Dve hlavné ingrediencie si nazberajte vonku počas prechádzky, to je medvedí cesnak a mladá žihľava dvojdomá.
Čo sa týka množstva, samozrejme je dôležitý počet stravníkov, ale nezabúdajte, že prípravou listy stratia na objeme, tak si treba nazbierať o niečo viac.
Ešte potrebujete:
- soľ
- šľahačkovú smotanu
- cibuľu
- trochu hladkej múky (nemusí byť)
Listy rastlín očistíte, umyte a dajte ich variť na 10 minút v posolenej vode. Potom ich zlejte a pokrájajte.
Na panvici speňte nadrobno nakrájanú cibuľu a pridajte trošku múky (cibuľová zápražka), tú zrieďte trochou mlieka a nakoniec vmiešajte uvarené nakrájané listy. Všetko nechajte prejsť varom. Nakoniec pridajte smotanu na šľahanie, všetko spolu rozmixujte a dochuťte.
Podávajte tak ako klasický špenát s volským okom a zemiakmi.
Martull