Ak patríte medzi ľudí, ktorý radi ochutnajú rôzne bylinné a ovocné likéry či griotky, prinášame vám jednoduchý recept na jeho prípravu.
Už nejakú dobu pripravujem takéto domáce dobroty z ovocia z vlastnej záhradky, alebo ako tento čerstvých čučoriedok nazbieraných v lone čistej prírody tieto konkrétne z Kysuckých vrchov.
Čučoriedkový likér postup:
Do 3,5 l pohára som nasypala cca:
- 1,5 litra čučoriedok
- 1kg cukru
- celú škoricu
- 2l alkoholu (ja som použila rum a potajomky som tam pridala aj trochu domácej a slivovice)
Fľašu je potrebné dobre uzatvoriť a cukor v nej riadne premiešať, aby sa rozpustil. Fľašu umiestnite na tmavé miesto aspoň na 5-6 týždňov, pričom z času na čas nádobu pretrasieme.
Potom likér precedím a nalejem do pripravených fliaš. Nie je to len dobrota, ale aj vitamínová bomba. Čučoriedky totiž obsahujú vitamíny A, E, C, B1, B2, B6, kyselinu listovú, z minerálov je to najmä vápnik, železo, zinok, fosfor, meď, horčík a taktiež. Majú vysoká antioxidačný účinok.
Z ostatných čučoriedok urobím nepečenú smotanovú tortu a zvyšné si starostlivo odložím do menšej fľaše a pridám do ovocných pohárov, koláča a podobne :-)
Pozor, ak vám odkvapne z likéru nezabudnite to odrazu očistiť či vyprať inak vám ostane pamiatka.
Katka
Foto: vlastný zdroj