Tymián obyčajný (Thymus vulgaris) je rastlina veľmi podobná volne rastúcej obľúbenej materinej dúške. V poslednej dobe hojne využívaný aj ako korenie z výraznou vôňou obľúbený hlavne v stredomorskej kuchyni. Známe sú však aj jeho účinky na ľudskú psychiku či zdravie.
Je to trvácny, malý rozkonárený poloker vysoký 5-40 cm. Kvitne od mája až do septembra bielym alebo fialovým kvetom a je nenáročný na pestovanie. Najlepšie je zbierať ho dopoludnia. Sušíme ho pozvoľna, ideálne vo zväzkoch a v tieni.
Jeho využitie je najmä ako korenie. Používame čerstvú ale i vysušenú vňať. Korení sa ňou mäso (i hydina, ryby a divina), syry, šaláty, strukoviny, dusená zelenina. Pre svoju silnú arómu býva hlavným korením, ktoré zlepšuje trávenie a pôsobí ako prevencia proti nadúvaniu.
Tymián obsahuje mnohé účinné látky, vďaka čomu sa využíva aj na liečebné účely.
Obsahuje: Bielkoviny,tuk, sacharidy, silica, vláknina, vápnik, železo, draslík, fosfor, horčík, sodík, zinok, meď, mangán, kyselina listová, kyselina pantoténová,vitamíny A, B a C
Boli spozorované jeho priaznivé účinky napríklad:
- proti depresii, na zlepšenie nálady
- pri nadúvaní, hnačkách - celkovo pozitívne pôsobí na tráviaci systém
- pomáha pri kašli a infekčných chorobách
- má silné antiseptické pôsobenie - hubí baktérie, plesne, parazity
- pri zápaloch v ústach
- má močopudné účinky, býva používaný pri zápaloch močových ciest
- zvyšuje imunitu
- stimuluje krvný obeh
- mierne afrodiziakum
- pomáha uvoľňovať hlien, prečisťuje pľúcne tkanivo
Vonkajšie použitie:
- pre zlepšenie pleti
- kúpeľ proti únave
- tíši svrbenie pri poštípaní hmyzom
Čaj z Tymiánu
čaj si pripravíme z jednej čajovej lyžičky sušeného tymiánu, ktorú zalejte 2 až 2,5 dcl vody. Túto zmes privedieme do varu a následne vypneme. Čajovú zmes necháme lúhovať cca 10-12 minút. Následne čaj zlejeme a ešte teplý vypijeme.
Užívame maximálne 3x denne. Nie je vhodný pre dlhodobé užívanie.
Pozor - tymián nie je vhodný pre tehotné ženy a ľudí so srdcovými poruchami.
Zdroj foto: pixabay.com