Vláknina v potrave viaže na seba pre telo škodlivé toxické látky, ako je olovo, kadmium, ortuť, cholesterol a žlčové kyseliny. Jej urýchleným prechodom tráviacim traktom sa znižuje tvorba karcinogénov, toxických látok, zároveň sa vyplavujú aj žlčové kyseliny a cholesterol.
V dôsledku tohto priaznivého úkonu sa znižujú ich hladiny v tele a tým vzniká prirodzená prevencia srdcovo - cievnych chorôb, aterosklerózy, niektoré druhy rakovinového bujnenia, vznik žalúdočného prípadného dvanástnikového vredu, taktiež žlčových kameňov a cukrovky.
Má schopnosť regulovať telesnú hmotnosť a hladinu energie v tele. Pri redukcii tuku alebo perspektívnom udržaní si telesnej hmotnosti, je podstatne nižšie množstvo prijatej potravy s nízkou energetickou výdatnosťou.
Rozpustná vláknina a jej zdroje
Pomocou rozpustnej (gélotvornej) vlákniny sa z tela vylučujú toxické látky a iné odpadové látky, ktoré absorbuje.
Pôsobí pri znižovaní kyslosti žalúdka, spomaľuje jeho vyprázdňovanie, tým vzniká pocit plnosti a zníženie chuti do jedla. Spomaľuje absorpciu sacharidov z tenkého čreva do krvi, čím stabilizuje kolísanie krvného cukru. Viaže na seba tuky a cholesterol. Zlučuje sa so žlčovými kyselinami, čím zabraňuje tvorbe žlčových kameňov.
Nachádza sa najmä:
- strukoviny – hrach, fazuľa, sójové bôby
- obiloviny – ovos, žito, jačmeň, pšenica
- niektoré druhy ovocia – jablko, banán, hrozno
- zelenina – najmä brokolica a mrkva, koreňová zelenina
- zemiaky
- psyllium - vláknina zo šupiek Skorocelu indického (asi ⅔ rozpustnej vlákniny)
- semena ľanu
- morské riasy a chaluhy
- hliva ustricová a huby
Strukoviny bežne obsahujú sacharidy, ktoré rozkladajú baktérie a tým hrubom čreve nastáva nadúvanie (plynatosť).
Nerozpustná (hrubá) vláknina a jej zdroje
V žalúdku absorbuje veľké množstvo vody, vytvára si objem.
Udržuje obsah čriev v pohybe a to je účinná prevencia zápchy, tým zabraňuje v črevnom systéme tvorbe polypov a vzniku rakoviny hrubého čreva.
Vyvoláva pocit sýtosti, čím zabraňuje vzniku obezity, predchádza zápche, znižuje pravdepodobnosť prejedania sa a taktiež zabraňuje výskytu hemoroidov. Prijímaním vlákniny v potrave sa obmedzuje vzostup koncentrácie krvnej glukózy po jedení, čo je významné pri predchádzaní vzniku cukrovky alebo zmierňovanie tohto ochorenia, čo oceňujú hlavne diabetici.
Nachádza sa najmä:
- celozrnné pečivo
- otruby
- orechy a iné semená
- zelenina – karfiol, fazuľa, cuketa, zeler
- šupy niektorých druhov ovocia, paradajok a šupka so zemiakov
Za zmienku stojí, že vegetariáni ani vegáni nikdy netrpia na zápchu a problémami s vyprázdňovaním.
Rebecca