kozie-mlieko - zdravý nápojV minulosti kozie mlieko a chudoba patrili k sebe. Bolo považované nielen za súčasť ich kuchyne ale aj ich biedneho života. Vo vyšších vrstvách alebo v bohatších rodinách sa vo väčšom rozsahu konzumovalo výlučne kravské mlieko, ale nepohŕdali ani výrobkami z menej cenného ovčieho mlieka (syr, oštiepok).

 

Čerstvo nadojené kozie mlieko sa pilo iba výnimočne. Bežní ľudia ho konzumovali vychladené alebo ako cmar, najčastejšie k hlavnému jedlu to k vareným zemiakom alebo ako súčasť obilninovej kaše, ktorú si mohli dovoliť. Čerstvo nadojené mlieko od kozy bolo základom každodennej stravy a výživy väčšiny chudobných detí. Kozie mlieko v minulosti v strave nahrádzalo mäso, ktorého v bežných chudobných rodinách bolo nedostatok.

Zmenou života a s vyššou životnou úrovňou obyvateľstva zhruba v 2. polovici 20. storočia, ale hlavne kolektivizáciou poľnohospodárstva postupne zanikala produkcia a získavanie mlieka z vlastného chovu. Mlieko hlavne kravské bolo každému dostupné v obchodnej sieti. Rapídne sa znížil chov kôz a tým sa aj ukončila konzumácia tohto zdravého bieleho moku - kozieho mlieka. Občas si tí skôr narodení spomenuli, keď chovali kozu, že deti boli zdravšie, starí ľudia mali viac sily a choroby ich akoby obchádzali. Naozaj vidieť kozu niekde na pastvinách bola skutočná rarita.

Doba sa mení - návrat k overenému

Tak ako v iných oblastiach aj v gastrónomií sa v dnešnej dobe úspešne prinavraciame k prírodným zdrojom (EKO, BIO), kde berieme do úvahy vplyv prírodných materiálov, byliniek, potravín alebo zloženie výrobkov v predajnej sieti na naše zdravie.
Väčšina z nás pochopila, že to čo je vyrobené z tzv. umelých zdrojov s rôznymi prídavkami ako sú dochucovadla, farbivá, konzervanty a iné nie je to najlepšie pre zdravie nikoho z nás, že nás to pomaly ale isto "zabíja".
Kozie mlieko opäť zažíva "znovuzrodenie". Hoci žijeme vo veľmi vyspelej dobe v 21. storočí v ére elektroniky, digitalizácie, robotizácie... prírodné (naturálne) zdroje opäť ožívajú a stávajú sa naozaj žiadanými.

Čo je na kozom mlieku také úžasné?

V porovnaní s mliekom iných cicavcov má to kozie na zdravie najlepšie účinky a je naozaj najvhodnejšie pre človeka. Názor, že je síce zdravé, ale páchne nie je celkom pravdivý. Kozie mlieko preberá pachy z okolia. Pokiaľ je kozie stádo chované v dobrých hygienických podmienkach a vo výbehoch, tieto kozy dávajú mlieko zdravotne nezávadné a bez alebo s minimálnym zápachom.

V minulosti bolo kozie mlieko pomenované ako "elixír dlhovekosti a zdravia". Ako sa k tomu vlastne prišlo?
Koza nie je moc vyberavá na pastviskách. Nepohrdne bodliakom, obhryzie ker s tŕnim, zožúva lopúch alebo výhonky a listy rôznych stromov a kríkov. Všetky tieto rastlinky s ktorými sa živí majú svoju liečivú silu, ktorá sa prostreníctvcom mlieka vracia a dostáva sa ku spotrebiteľovi.

Tí, ktorí konzumujú kozie mlieko môžu skonštatovať že priaznivo pôsobí na:

  • ochorenie tráviaceho traktu
  • pečene
  • precitlivenosť žalúdka
  • potravinové alergie (vhodná náhrada kravského mlieka pre ľudí s alergiou na mlieko)
  • znižuje zahlienenie organizmu (prekysleniu)
  • stres a migrénu
  • reumatické bolesti - protizápalové účinky
  • likviduje bakteriálne a vírusové infekcie
  • spomaľuje proces starnutia organizmu

koza mlieko 1783930 1280

Hlavným prínosom pre ľudský organizmus je prevencia pred nádorovým ochorením. U žiadnej kozy doteraz nebolo zistené ochorenie na rakovinu, jej telo si dokáže vytvárať účinné protilátky aj proti tejto zákernej chorobe.
Vďaka zloženiu a bohatému obsahu vitamínov i minerálov kozie mlieko výrazne posilňuje imunitu a tým zabraňuje vzniku najrozličnejších ochorení v ľudskom organizme. Nie, nieje to zázrak, to je len výnimočnosť zloženia obyčajného kozieho mlieka a jeho životodarné účinky na ľudský organizmus.
Mnohí si zaobstarávajú čerstvé kozie mlieko priamo od chovateľa či z farmy, no všetci takúto možnosť nemajú, preto výrobcovia zareagovali na dopyt a požiadavky ľudí a dodávajú na trh kvalitné sušené kozie mlieko a výživové doplnky z neho, ktoré sú adekvátnou náhradou čerstvého mlieka.

 

Zdroj foto: pixabay.com