kolagen huspeninaŤažko povedať či už pradávni ľudia vedeli o zdravotných účinkoch želatíny na organizmus. Faktom ostáva, že pri príprave jedál zužitkovali zo zvieraťa všetko, čo sa dalo kosti, chrupavky a kože.

Čo je to vlastne huspenina?

Bielkovina živočíšneho pôvodu, ktorá je sama osebe bez chuti a bez farby. Dodáva telu dôležité aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu. Možno viete, že má veľmi podobné zloženie aminokyselín ako náš „ľudský“ kolagén. 

Huspenina alebo aspik (želatína) sa získava varením bravčového alebo hovädzieho mäsa, najmä častí s kožou, ktorá obsahuje najviac organizmu potrebného a nepostrádateľného kolagénu. Tradičným jedlom je dobre známa huspenina a tlačenka, na ktorú nedajú dopustiť viacerí maškrtníci.

- Tekutý číry aspik kraľuje pri príprave rôznych pochúťok studenej kuchyne. Teplým ešte tekutým aspikom, ktorý po stuhnutí spevnie, sa zvyknú zalievať plnené šunkové rolky a rôzne závitky, vaječné tlačenky, vajcia, paštéty a iné údeniny, alebo esteticky naaranžovaná varená zelenina.

- Rôzne reštaurácie aj tie luxusnejšie majú na jedálnom lístku v ponuke tradičnú huspeninu prípadne tlačenku, ale v novom šate. Podávajú ju ako delikatesu naservírovanú, tak že lahodí nielen chuťovým bunkám, ale aj oku.

- Zo zvieracieho kolagénu sa okrem potravinárskej želatíny vyrába aj glej, chirurgické vlákna a materiál pre plastickú chirurgiu.

- Z morských rias sa vyrába želatína rastlinného pôvodu, ktorá sa využíva najmä na výrobu rôznych cukroviniek s ovocnými príchuťami a ako želé na prípravu tort a zákuskov.


Mohlo by vás zaujímať:
Ako si zachovať mladistvý vzhľad a krásnu pleť?

 

huspenina po novomKolagén je nevyhnutný predovšetkým vo vyvíjajúcom sa organizme detstve a dospievaní na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť pre ukladanie vápnika.

V dospelosti chráni kĺby pred artrózou, udržiava celý pohybový aparát v dobrej kondícii, je súčasťou kĺbových chrupaviek, šliach, väzivových tkanív, pokožky, kosti, zubov, a tiež aj v stenách krvných ciev.

Dôležité je dodať telu adekvátnu výživu, ktorá pomáha v rámci prevencie.

 Kolagén ovplyvňuje

  • stav chrupaviek a zubov
  • pružnosť šliach
  • pružnosť cievnych stien
  • pružnosť pokožky (elixír mladosti)
  • pevnosť a pružnosť vlasov a nechtov
  • zmierňuje vznik celulitídy

 

Želatína, by mala byť súčasťou každého jedálnička v rámci zdravého stravovania, pravidelná konzumácia sa odporúča najmä športovcom, seniorom a ľuďom s nadváhou.

 

Rebecca