diabetes mDiabetes mellitus (cukrovka) patrí medzi závažné chronické ochorenia. V dôsledku akútnych a chronických komplikácií sa významnou mierou podieľa na chorobnosti, invalidite aj úmrtnosti.

 

Podľa štatistických údajov z Národného centra zdravotníckych informácií SR bolo v roku 2014 v diabetologických ambulanciách evidovaných 339 419 pacientov s diabetes mellitus, pričom každoročne pribudne viac ako 22 000 nových diabetikov. V 90% prípadov ide o diabetes mellitus typu 2, pri ktorom najdôležitejším vonkajším faktorom príčiny vzniku je nadváha, obezita a nízka fyzická aktivita.

Je k dispozícii mnoho argumentov a klinických štúdií, ktoré ukazujú, že prechodu z rizikového prediabetického štádia (porucha tolerancie glukózy, hyperglykémia nalačno, metabolický syndróm) do štádia klinického DM je možné predísť alebo ho aspoň oddialiť až v cca 50% prípadov správnou intervenciou v horizonte efektu minimálne 5 – 7 rokov.

Základnou črtou Diabetes mellitus je hyperglykémia, čiže zvýšená koncentrácia cukru v krvi a glykozúria, čiže cukor prítomný v moči.

Prečítajte si tiež: Výskyt detskej cukrovky sa z roka na rok zvyšuje, postihuje čoraz mladšie deti

Typy cukrovky:

  • Diabetes mellitus I. typu – vyskytuje sa najmä u detí a v období dospievania. Pankreas produkuje veľmi malé množstvo inzulínu. Náchylnosť na vypuknutie je čiastočne geneticky dané.
  • Diabetes mellitus II. typu – vyskytuje sa prevažne u dospelej populácie. Je vysoko spojený s obezitou, inzulín je vylučovaný v dostatočnom množstve, ale telové bunky ho nevedia spracovať.
  • Diabetes mellitus v tehotenstve
  • Ďalšie typy – spojené s poškodením buniek liekmi, zápalmi...

Príčiny vzniku cukrovky:

  • genetická predispozícia
  • nesprávna životospráva
  • nedostatok pohybu
  • obezita

Strava diabetika:

  • správne zloženie diéty - čo sa týka obsahu cukrov, tukov a bielkovín
  • jesť pravidelne 5 krát denne, častejšie a v menších množstvách
  • vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor)
  • znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky
  • vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo)
  • nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, vybraných minerálok, čajov, diabetických limonád
  • obmedziť príjem kuchynskej soli - zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno ochutiť jedlá bylinkami a koreninami
  • zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov
  • strava má byť chutná a pestrá

Prevencia Diabetes mellitus

  • redukcia hmotnosti
  • správne stravovacie návyky
  • nefajčiť
  • obmedzenie alkoholu
  • pohyb
  • v rámci sek. prevencie sú veľmi dôležité preventívne prehliadky
  • terciárna prevencia je zameraná na zabránenie vzniku komplikácii s ochorením (Zdroj: ÚVZ SR).

Prečítajte si tiež: Čučoriedky - prírodný všeliek

Čo Vám poskytne poradňa zdravia na RÚVZ so sídlom v Čadci?
v poradni zdravia Vám odborný zdravotnícky pracovník na základe vyšetrenia glykémie a zistenia ďalších rizikových faktorov, poskytne informácie v oblasti zdravého životného štýlu, životosprávy a primeranej pohybovej aktivity.

Pripravilo: Oddelenie Výchovy k zdraviu
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame